DNS & Subdomeinen

Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Het systeem behelst een wereldwijde gedecentraliseerde database van domeinnamen die hiĆ«rarchisch is opgebouwd. Het systeem zorgt ervoor dat de computer en de server met elkaar kunnen communiceren. De website (in letters) die je bezoekt is gekoppeld aan een adres (in cijfers), het DNS is een soort digitaal telefoonboek waarin alle websites en hun adres zijn ondergebracht. Bijvoorbeeld https://floro.nl staat op het adres 185.162.56.47

Wat is een subdomein?

Een subdomein is een extra toevoeging aan de bestaande domeinnaam. het domein en subdomein worden van elkaar gescheiden door een . (punt). Mocht een bedrijf (www.bedrijf.nl) een aparte pagina willen aanmaken voor hun vacatures dan kunnen zij dat aanmaken als bijvoorbeeld; www.werkenbij.bedrijf.nl. Op die manier is duidelijk dat je hier te maken hebt met een specifiek onderdeel van dit bedrijf.

Subdomeinen worden voornamelijk gebruikt om te verwijzen naar verschillende onderdelen van hetzelfde domein. Een website met veel dataverkeer kan er bijvoorbeeld baat bij hebben om gebruik te maken van subdomeinen. Het houd de server snel doordat er minder verkeer over dezelfde server gaat.

Een goed voorbeeld hiervan is het CMS van Floro.

Ons CMS wordt dagelijks door veel mensen gebruikt waardoor het verstandig is om het op een aparte server te zetten. https://one.floro.nl is daarnaast goed te onthouden en omdat het een subdomein is van floro.nl, kan het beveiligd worden met hetzelfde SSL-certificaat. Meer informatie over SSL Certificaten vindt je hier.